?Skal Vesten også acceptere udrensning af Kurderne i Rojava

Det er et faktum, at Tyrkiet invaderer et andet land, oprette en sikkerhedszone i et andet land, og udrenser uønskede folkegrupper. Tyrkiet begår dermed forbrydelse mod menneskeheden og det er overtrædelser af internationale konventioner og menneskerettighederne.  Men det siger ud til, at det er tilladt når det drejer sig om et NATO land.

Skal Vesten også acceptere udrensning af Kurderne i Rojava?

USA´s præsident Donald Trump trak amerikanske troppe, forlad Kurderne uden beskyttelse, og banede vejen for en Tyrkisk invasion af Rojava. De svage reaktioner som kom fra NATO, EU og USA stoppede ikke Tyrkiet, som angreb Kurderne og SDF tropper den 9. oktober 2019.

Nu er EU mere direkte end før. Formanden for EU-kommissionen Donald Tusk fordømmer Tyrkiets invasion og beder Tyrkiet om at trække sine troppe tilbage. Tysklands forsvarsminister har forslået oprettelse af en sikkerheds zone ved Syrien – Tyrkiets grænse bevogtet af internationale styrker.

Den midlertidig våbenhvile som den amerikanske vicepræsident Mike Pence og Tyrkiets præsident Racab T. Erdogan blev enige om vil slutte i dag. Tyrkiet accepterede våbenhvile på betingelse af at kurdiske tropper skal trække sig 30-32 km fra grænsen og herefter oprette en sikkerhedszone langs grænsen. USA vil gerne have at Kurderne skal accepterer dette. Hvis alt går efter planen så vil Erdogan besætte området med syriske flygtninge og Islamiske jihadister.

Erdogan fortsatte med at angribe landsbyer og byer i Rojava uden at blive påvirket af hverken EU’s eller USA´s sanktioner. Det er fordi, både USAs og EUs reaktion var vag. Erdogan sagde jo klart, den først stoppede når Kurdiske tropper var udrenset i området med 30-32 km dybde langs grænsen. Næsten alle kurdere, kristner og andre ikke muslimske minoriteter i området vil med stor sandsynlighed forlade området, og der vil komme jihadister og syriske flytninger til området.

Det er et faktum, at Tyrkiet invaderer et andet land, oprette en sikkerhedszone i et andet land, og udrenser uønskede folkegrupper. Tyrkiet begår dermed forbrydelse mod menneskeheden og det er overtrædelser af internationale konventioner og menneskerettighederne.  Men det siger ud til, at det er tilladt når det drejer sig om et NATO land.

Indtil videre har Vesten forladt sin allierede til udrensning. Hvis USA ikke ville være tilstede så skulle USA sørge for at ordne en form for sikkerhed og beskyttelse for kurderne inden man har forladt dem. De europæiske lande har også svigtet kurderne i at ikke sendte beskyttende tropper til området, for de vidste godt at præsident Trump vil på et eller andet tidspunkt forlade kurderne. Vesten har heller ikke vist villige til at gå efter en politisk løsning af det kurdiske spørgsmål i Syrien, for kurderne er aldrig inviteret i politiske forhandlinger om post-Asad Syrien.

Kurderne har nedkæmpet ISIS og ofrede omkring 11.000 menneskeliv i kampen. Kurderene fortjente en form for beskyttelse og en politisk løsning til deres sag. De vestlige lande skulle have vidst lederskab og kunne stoppe Tyrkiet. Effektive og destruktive sanktioner eller en humanitær intervention kunne gøre det.

Vesten er nødt til at gøre noget ved krisen og forhindre katastrofen, ellers er det forræderi måske uden fortilfælde. Det er fordi, der er hundredtusinders menneskeliv som er på spil. Det er kurderne, som en etnisk minoritet, der er på randen af udrensning i Rojava.

Præsident Trump kaldte våbenhvilen ”en utrolig aftale”… ”den ultimative løsning”… og ”en stor dag for civilizationen”. Efter aftalen er USAs sanktion væk, Erdogan er den gode mand, og nu skal kurderne makke ret.

Tyrkiet vil for enhver pris forhindre en kurdisk autonomi i Rojava, for Tyrkiet, som har et stort kurdisk mindretal, nægter at anerkende kurdernes politiske og kulturelle rettigheder. Tyrkiets invasion har derfor til formål at forhindre dette for altid. Udrensning af kurderne i Rojava er nok ”den ultimative løsning” for Tyrkiet. Præsiden Turmp har nu muligvis hjulpet Erdogan i dette formål.

Af Shakhawan Shorash

22-10-2019